Sophie Zelmani(SE)

Få artister kan förena det avskalat vackra med en brännande intensitet som sångerskan och låtskriverskan Sophie Zelmani. Med enkla medel har hon hänfört sina beundrare med musik som når långt in under huden - där vartenda andetag kan kännas som ett smärre jordskalv. I början av 2019 kom ett nytt album. ”Sunrise" är titeln på albumet som är hennes 12:e sedan debuten i mitten av 90-talet.
Bryggerikrogen
Nora
Youtube title

Sunrise

Två år efter ”My Song” är det dags för Sophie Zelmanis tolfte fullängdare med nytt material. Titeln, ”Sunrise”, är hämtad från albumets nyckelspår.

Som vanligt har albumet växt fram i intimt samarbete mellan sångerskan och låtskrivaren själv och  gitarristen, producenten och arrangören Lars Halapi.

De har genom åren fått ett stort ömsesidigt förtroende för varandra. Zelmani tenderar att presentera låtar för Halapi på ett tidigt stadium – ibland innan de ens är färdigskrivna. Redan under uppspelningen kan Lars få arrangemangsidéer och spela med, eller höra det färdiga resultatet i sitt huvud.

Zelmani och Halapi har denna gång överlag gått ovanligt långt i sin strävan att ge varje låt sin individuella identitet även i arrangemangen, vare sig det handlar om akustiska gitarrer, en stråkkvartett, en gitarrsoloduell i varsamt svällande ”Sunrise”, drivande gitarrer i ”Only A Miracle”, en försiktig vocoder i ”In Control” eller de lätt Bach-besläktade ackordbyggenna i Zelmanis personliga favorit, ”Mirage” (med snyggt valthorn av Helen Grahn). ”There Is Love” är i sin tur närmast en bagatell, lätt i anslaget och rätt okaraktäristisk för Zelmani.

Som vanligt handlar de flesta texterna om relationer – självupplevda, iakttagna och uppdiktade – och olika sätt att betrakta livet. Allt samlas i en fascinerande blandning, där saker som har hänt och sådant som kunde ha hänt, utgör ett gäckande pussel.

I mars 2019 inledde Sophie Zelmani och hennes band en Europaturné med start i Köpenhamn. De gjorde under året också ett antal spelningar i Sverige samt en stor turné i Kina.

Kontakta oss

AgentMattias Albinsson+46 (0) 8 442 22 63+46 (0) 709 241412mattias@headstomp.com

Vad vi gör

Bokning