Love Olzon

Jakob Love Ryman Olzon föddes i Lahäll den 15 december 1970. Han uppfattades som ett någorlunda harmoniskt barn, trots att han hade en massa märkliga allergier och i tioårsåldern drabbades av märkliga hörselhallucinationer. Den senare åkomman förklarades av läkarexpertis med att hjärnan växte. En förklaring som artisten själv aldrig riktigt har svalt.

Läs mer

Love växte upp med sin mamma och en storebror. Pappan hade dessutom sett till att Love hade två äldre halvsyskon. Det var bra, tyckte han. Det skulle komma flera syskon. Love Olzon hade (tyckte somliga) ett oförklarligt stort självförtroende som endast kunde rubbas av en barnslig hjärtesorg som då och då plötsligt anföll honom. Han var, om man sammanfattar det, en lycklig människa som var livrädd att bli borttappad.

Den känslan kom senare att prägla hans relationer till kvinnor (och män också för den delen). År 1993 till exempel blev han borttappad i New York av sin dåvarande flickvän. Då bestämde han sig för att strunta i USA, resa hem till Stockholm, avbryta sina studier i litteraturvetenskap och filmvetenskap och istället satsa helhjärtat på musiken. Och så gjorde han det.

År 1995 fick han skivkontrakt och året därpå kom debutalbumet “Love Olzon”. Den fick ett varmt mottagande och framtiden såg ljus ut. En ny era hade startat, i varje fall för Love Olzon. De två följande albumen - “När din dag kommer” (1999) och “En annan sida av Love Olzon” (2001) - mottogs med ännu större entusiasm av kritikerkåren, men sålde i ärlighetens namn inte särskilt bra.

Inte heller psykoanalysen som Love Olzon underkastade sig en höst och följande vår fungerade riktigt som han hade tänkt sig. Fyra dagar i veckan på en divan höll på att driva honom till vansinne. “Vad gör jag här?” frågade han sig själv. “Och vem i helvete tror jag att jag är egentligen?” (Han skulle långt senare ångra sig, men då hade psykoanalytikern i fråga hunnit dö.) Istället började han skriva låtar med texter på engelska och startade tillsammans med gitarristen/producenten Johan Lindström bandet The Glimmering Nobodies. De gav ut sina låtar på kassettband. Varför?

År 2004 kom Love Olzons fjärde album, “4”, och året därpå det femte “Skärsände”. Samtidigt producerade han och skrev några av låtarna till Nina Kinerts debutalbum “Heartbreaktown” (2004) och producerade även uppföljaren “Let There Be Love” (2005). Efter det ägnade sig Love Olzon med att producera Ebba Forsbergs “Ebba Forsberg” (2007) och med att under pseudonym göra låtar på engelska igen. Att skriva på svenska gick plötsligt inte; texterna blev bara pretentiösa och livlösa tyckte han.

Nu är emellertid Love Olzon tillbaka. Han bestämde sig för att flyga till New York för att om möjligt hitta sig sig själv igen (efter 16 år), sluta cirkeln och skriva material till en ny skiva. 2009 kom albumet “Fri från dig” som bland annat innehåller "Alla själars aveny", en redan omtalad duett med Plura Jonsson från Eldkvarn. 2016 släppte han albumet "Där floden flyter fram".

Turnéperiod: 

På förfrågan

Line up: 

TBA

Diskografi: 

2016: Där floden flyter fram
2009: Fri från dig
2005: Skärsände
2004: #4
2001: En annan sida av Love Olzon
1999: När din dag kommer
1996: Love Olzon

Skivbolag: 

another.records / BAM

Pressklipp: 

Alla själars aveny” med Love Olzon & Plura Jonsson (från TheEldkvarn). Love är grabben som slog igenom med ”Jag vill ha en tjej som tycker om mig” och som sedan blev man och Sveriges bästa nya singer-songwriter. Därpå halvt försvunnen. Nu? Denna brännhett melankoliska Stockholmsduett bäddar för stor comeback

Javascript need to be enabled in order to view this page
Pressbilder: 
(Klicka på bilderna för större storlek)