Könsförrädare

Könsförrädare bildades 2011. Det var delvis en reinkarnation av den verksamhet de hållit på med under uppväxten i Luleå – ett punkigt popband som turnerade främst i Norrbotten och Västerbotten och höll låg profil. Med Könsförrädare blev det annorlunda.
Albumet "End of History" släpptes 2015 i Sverige och Danmark och behandlar allt ifrån poliser och nyfascism till gentrifiering och personliga kriser. Texterna handlar om att längta efter förändring, om att söka sig nya utgångspunkter och positioner. Musikaliskt återspeglas detta i ett mera aggressivt sound, utvecklat under de turnéer som hunnit avklaras sedan debutalbumet.

Läs mer

När det första bandet dog så var det en förlust. Att gå på konserter och bara se män uppträda, att se män välja andra män som medmusiker om och om igen gjorde den förlusten större – Luleås musikscen tycktes gång på gång tappa de få kvinnor som funnits där. När Könsförrädare sedan bildades fanns det en instinktiv motreaktion, innan ens musikens riktning var klar: Det var åtminstone inte bara ännu ett djävla killband. Men det har blivit till något större, och kommit att handla om så mycket mer; asylrätt, feminism och nationalstatens kollaps. Att inte bli en vara, att inte göra politisk konst och musik till ännu en sak kapitalet har kontroll över.

2013 släpptes Könsförrädares hyllade debutskiva "Curse All Law" i Sverige och sedan delar av Europa. Albumet som producerades av Mattias Alkberg gjorde kritiker lyriska, inte minst för de välskrivna politiska texterna, och ledde bland annat till en svensk nominering till Nordic Music Prize. Sedan dess har bandet turnerat flitigt i Skandinavien och andra delar av Europa, med spelningar på bland annat Way Out West, Roskildefestivalen och by:larm.

Könsförrädare består av Alina Björkén (sång/gitarr), Janinne Sandström Oja (sång/synth), Måns Lundstedt (trummor) och Robin Bernhardsson (bas).

Turnéperiod: 

På förfrågan

Line up: 

Janinne Sandström Oja
Måns Lundstedt
Alina Björkén
Robin Bernhardsson

Diskografi: 

2015 End of History
2013 Curse All Law

Skivbolag: 

Teg Publishing

Pressbilder: 
(Klicka på bilderna för större storlek)