Elin Ruth Sigvardsson

Under hösten 2017 släppte Elin Ruth Sigvardsson EP:n “Fel”. Hon är nu hemflyttad till Sverige efter 4 år i Queens, New York och “Fel” blir hennes debut på svenska.

Läs mer

Elin Ruth Sigvardsson slog igenom stort 2002, när hon som 21-årig sångerska, låtskrivare, musiker och producent äntrade den då kraftigt mansdominerade svenska singer/songwriterscenen. Hon förärades med ett flertal priser och nomineringar, bland andra Grammis, P3 Guld och Rockbjörnen. Sedan dess har Elin startat eget skivbolag, turnerat flitigt och varit fortsatt produktiv på låtskrivarfronten. Hon har släppt ytterligare sju fullängdsalbum (under artistnamnen Elin Ruth och Elin Ruth Sigvardsson), inspelade i såväl Sverige som i anrika Daptones Studio i Brooklyn, och hon har samarbetat med artister som Lars Winnerbäck, Ane Brun, Lars Eriksson, Magnus Carlson, Cookies N Beans och Kristofer Åström.

Under sin 15 år långa karriär som artist har Elin kastat sig mellan genrer på ett närmast rastlöst, men samtidigt okonstlat och självklart vis. Den röda tråden är dock alltid Elins melodiska låtskrivande, dynamiska röst, egensinniga lyrik och kraftfulla närvaro.

Hej det är Elin!

Sedan sist har jag flyttat från New York tillbaka till Stockholm och sedan vidare från Stockholm till min nya hemstad Malmö. Här trivs jag, åtminstone för tillfället. Mår hyfsat bra i huvudet och cyklar mer än jag någonsin gjort förr.

Jag har något nytt att dela med mig av till er och jag vill berätta lite om vad och varför:

Inför sommaren 2016 fick jag förfrågan att medverka i Packmopedsturnén. Svinkul. Men Packmopedsturnén har två regler: alla måste köra moppe mellan giggen och alla måste sjunga på svenska. Moppe var inget problem, men sjunga på svenska? Alla mina låtar är på engelska, och jag ville inte spela covers, åtminstone inte enbart. Så efter en period av intensiv hisp och beslutsångest, bestämde jag mig till slut för att jag ville sjunga mina egna låtar, men skriva nya, svenska texter till dem.

För mig är skrivandet vanligtvis en ensam och sluten process, i vilken jag får panik av tanken på att släppa in någon annan. Men det var annorlunda den här gången. Att översätta mina egna texter, skapa något nytt av något som redan fanns… det var svårt som fan. Det började klia, jag fick kramp, och jag kände att jag behövde perspektiv och luft i lungorna. Så jag fann ett bollplank och poetiskt stöd i min vän Peter LeMarc. Förutom att jag alltid uppskattat Peter som textförfattare, har jag också alltid känt mig bekväm tillsammans med honom. Han är exempelvis den enda jag kan prata i telefon med - flera timmar i sträck till och med - trots min grava och mycket opraktiska telefonfobi.

Framåt sommaren hade jag fyra låtar på svenska. Jag sjöng dem varje kväll under de 14 dagar jag åkte med Packmopedsturnén, och jag tyckte om dem lite mer för varje gig.

I februari i år drog jag långt ut på landet, till Strawberry Studio, och spelade in mina återupplivade sånger. De blev till en EP, som jag tänkte släppa till hösten.

“Fel” är således min första singel på svenska, och jag hoppas att ni ska tycka om den. Finna något i den ni gillar. Kanske till exempel den lösaktiga saxen i slutet av låten, eller kanske något helt annat.

På återhörande och återseende!

Med kärlek,

Elin

Turnéperiod: 

Tillgänglig vid förfrågan

Line up: 

Elin Ruth

Diskografi: 

2015 Debris
2014 Here Comes the Storm
2012 Queen of Queens & the Last Man standing
2009 Cookatoo Friends
2007 A Fiction
2005 Smithereens
2003 Saturday Light Naive

Skivbolag: 

Divers Avenue Music / Cosmos

Promotion: 

Ebba Lindqvist
brev@ebbalindqvist.se
08-640 23 22
0704-80 33 00

Pressbilder: 
(Klicka på bilderna för större storlek)