Bye Bye Bicycle

Att ha spelat i band i 11 år är idag något relativt ovanligt. Att medlemmarna, i alla fall enligt dem själva, knappt ens hunnit blivit vuxna är förmodligen än mer anmärkningsvärt. För gruppen BYE BYE BICYCLE ter sig dessa fakta dock högst naturligt.

Läs mer

Bandets resa började 2001 i Bovallstrand på den svenska västkusten. Där träffades Samuel och André och beslöt sig att de ville bilda ett band. Då utbudet av andra ungdomar i bygden var starkt begränsat beslöt de sig för att inte hålla auditions i sin jakt på fler medlemmar och utan intagningsprov anslöt sig strax Nils, Viktor och Jakob.

Att spela i band var något de trodde skulle leda till ökad popularitet under högstadietiden. Det visade sig dock snabbt att de tagit fel i det antagandet. Detta kan förvisso ha berott på deras första intervju, i den lokala nyhetstidningen Bohusläningen. Journalisten tog fel på bandnamnet och skrev om dem som ”Cool Kids”, katastrofen var ett faktum.

I nästan ett decennium kom bandet att spendera mestadels av sin lediga tid i replokalen. Vilket föll sig helt naturligt då ingen av dem kunde spela något instrument sedan tidigare. Det var först i augusti 2009 som fullängdsdebuten ”Compass” kom ut (Bonjour Recordings). En debut med ett starkt konceptuellt tema som bandet själva beskrev som ”jorden runt på 10 låtar”. Albumet mottogs väl och många recensenter gav bandet epitet som ”det stora framtidslöftet” eller kallade det ”en fantastisk debut”. De blev även mycket omskrivna i pressen och fick P3 rotation i radio samt gjorde flera TV framträdanden. Skivan lanserades i 15 länder och tog bandet på flera omfattande turnéer runt om i Europa. Där spelade man ofta för fullsatta hus och besökte ett flertal festivaler som bl.a. Popaganda (SWE), Reepherbahn Festival (Tyskland) & Eurosonic (Nederländerna). Till sist med över 100 spelningar i bagaget kände bandet att man turnérat färdigt och att det var dags att påbörja skisserna till uppföljaren, ”det svåra andra albumet”.

Låtar skrevs, demos spelades in och ett albumskelett växte sakta fram. Sedan kom den likt ett brev på posten, ”skaparångesten”. Den ledde till att samtliga låtar dumpades, sound och ideal förkastades och plötsligt visste man inte vilken sträng som skulle slås an på. Bandet ville nu bort från det konceptuella tänkande som tidigare så starkt präglat deras musik. Man ville visa vilka man egentligen var. Inga mer tillgjorda gester eller smarta idéer att gömma sig bakom. ”Back to nature” helt enkelt. För att komma ur den destruktiva spiralen fann de tillslut ingen annan utväg än att bli sina egna psykologer och göra upp med sina demoner. Ur detta såddes fröet till bandets andra studioalbum ”Nature”. Ett album som kom att avhandla allt ifrån minnena från uppväxten till drömmarna om framtiden. Mitt i allt detta skrev bandet också på skivkontrakt med Stockholm’s etiketten Selective Notes efter att Daniel Tivemark och Anders Fridén följt bandet sedan länge.

Hösten 2011 startade man inspelningen av ”Nature” tillsammans med Mattias Glavå i Göteborg. Det liknade en tre månader lång skilsmässa, där ingenting gick friktionsfritt. Studiotiden beskrivs som ett tumult med bråk och ångest som avlöste varandra. Allt ställdes på sin spets så till den grad att man tillslut gick vidare och gjorde klart de sista bitarna av albumet i Svenska Grammofon Studion tillsammans med Karl Von Hall. Bandet upplevde i och med detta en ny vår och förstod att alla de begränsningar man tidigare kämpat mot var helt passerade.

Idag står bandet starkare än någonsin och har äntligen insett att den största styrkan de sitter på är just deras gemensamma historia och långa vänskap. Nu är ord som ”personligt” och ”verklighet” inte längre något man flyr ifrån.

Turnéperiod: 

Finns tillgängliga på förfrågan.

Diskografi: 

Nature (2012)
Compass (2009)

Skivbolag: 

Selective Notes

Pressbilder: 
(Klicka på bilderna för större storlek)